03 december, 2008

Filosofi - är du smart nog för att fatta?

Nu är jag äntligen klar med filosofiläxan som jag har skjutit upp hela veckan. Usch, jag blir helt "dum i huvudet" av ämnet. Tankar snurrar och trasslar ihop sig och det blir stora knutar i huvuvdet och snart känns det som om att huvudet ska explodera. Ja, filosofi är inte mitt ämne. På ta om fel ämnen i skolan så ska jag och Annalisa kolla om vi kan hoppa av GMUn och läsa något annat i stället. Vi fattar ändå ingenting och läraren har aldrig tid att förklara för oss när alla andra suckar och vill gå vidare.
Men tillbaka till filosofin; fattar ni något av det jag har skrivit?

FILOSOFI: fem frågor med svar.

VARFÖR VAR TOR DEN STÖRSTA GUDEN?
Förr var alla väldigt beroende av vattnet och man trodde att det var vattnet som fick träden att växa. Av träden och växterna fick man mat, så som frukt och bär. Därför var Tor den viktigaste guden. De kallade Tor för Fruktbarhetens gud eftersom det var han som slog med sin hammare så att det blev åskväder och regn.

HUR SÅG NATURFILOSOFERNA PÅ EXISTENSEN?
Att allt som existerar en gång uppstod ur intet var helt omöjligt i de första naturfilosofernas tankar. Allt som idag existerar kan inte ha blivit till ur intet. De trodde att det alltid har funnits något som blivit grunden till för allt och allas existens. För man kan inte skapa något av ingenting och någonting kan inte försvinna och bli till ingenting.

DE FYRA GRUNDÄMNENA?
Man kan säga att de två filosoferna Thales och Anaximenes hade liknande teorier om hur allt kom till. Thales ansåg att vattnet var en viktig del och senare tänkte Anaximenes att allt kommer till av vatten och dimma. Ur vattnet och dimman fick vi också eld, luft och jord. Då har vi de fyra elementen: luft, jord, vatten och eld. Ur dessa trodde de då att allt hade sitt ursprung. Allt skapades ur det och återgick senare till det senare, efter "existensen".

VAD INNEBÄR EN MYTISK VÄRLDSBILD?
Om man har en mytisk världsbild som många hade förr så menas det att man tror på gudarna. Man tror att gudarna är ansvariga för det mesta och att det finns där för att allt ska fungera, gå runt. Utan gudarna skulle vi t.ex inte få något vatten och då skulle vi inte få frukt och bär från träden för att överleva. Man kan säga att vi är i ett "dockskåp" och att gudarna har kontrollen över "dockskåpet".

MAKTBALANS: GODA OCH ONDA KRAFTER?
Man ansåg att en maktbalans mellan goda och onda krafter var nödvändig för att allt skulle fungera. Motsatser är väldigt viktiga. Om motsatserna inte existerade så skulle vi inte ha några känslor. Vi skulle vara likgiltiga om allt. Allt skulle kännas på samma sätt. Om vi aldrig är sjuka, vet vi inte hur det är att vara friska och må bra. Är vi aldrig glada, vet vi inte hur det känns att vara arg och ledsen. Om vi aldrig hatar, så kan vi aldrig älska. Allt är beroende av motsatser. Maktbalans mellan gott och ont.

Inga kommentarer: